WIK in Concert 2022

Op 14 mei 2022 brachten onze muzikanten “WIK in Concert”, o.l.v. Guy Audenaert. Solist was Tom Van de Venne, gitaar.

Het programma zag er als volgt uit:

  • Call of LibertyYves Wuyts
  • ToccatinaOlivier Marquis
  • Adagio d’AranguezJoaquin Rodrigo
    met solist Tom Van de Venne
  • EgmontBert Appermont
  • Solo optreden Tom Van de Venne
  • Going for GoldMax Stannard
  • In Flanders FieldsRoger Derongé
  • Stargate SG-1David Arnold

Presentatie: Line Ooms

Solist Tom Van de Venne

Tom zag het levenslicht op 5 februari 1986 te Duffel. Al op vrij jonge leeftijd werd duidelijk dat hij talent had op zijn geliefde instrument; de klassieke gitaar …

In 2004 werd hij uitgeroepen tot Laureaat meest beloftevol talent op een nationale muziekwedstrijd ingericht door Lions Club Klein Brabant. Later dat jaar behaalde Tom zijn einddiploma klassieke gitaar aan de muziekacademie van Willebroek onder de vleugels van Dirk de Hertogh met grootste onderscheiding, waarvoor hij een gemeentelijke eremedaille mocht ontvangen. En nog in 2004 werd een eerste prijs op de nationale Dexia Axion Classics wedstrijd behaald.
Tom studeerde nadien verder aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij les kreeg van niemand minder dan Antigoni Goni. Haar lessen, afgewisseld met diverse masterclasses bij nationale en internationale topgitaristen, leverden Tom zijn Masterdiploma klassieke gitaar op in 2009. Er werd in 2010 nog een vervolg aan zijn gitaarstudie gebreid bij Carlo Marchione aan het conservatorium van Maastricht.

Ondertussen richtte hij, samen met collega’s Ward Pauwels en Roel Van de Voorde, gitaartrio Los del Trè op. Dit trio bracht met Rumba, Féria en Gipsy reeds 3 succesvolle cd’s uit.

Sinds 2016 werkt Tom ook samen met Ingeborg. Deze samenwerking mondde, in 2017, uit in een nieuwe cd: Where the sky touches the sea. Ook nu nog zijn ze regelmatig samen te vinden op het podium. Verder verzorgde hij ook de muziek voor theatervoorstellingen met Ben Roelants en Thomas Van der Spiegel.

In 2018 zag zijn eerste solo-project, The Loopfactory, het levenslicht. Dit is ondertussen uitgegroeid tot een veelgevraagde act op concerten, events en festivals. Verder staat er ook freelance werk in de klassieke- en popwereld op het menu. Tom trad zo o.a. al op met Belle Perez, Miguel Fernandez, het Groot Harmonieorkest van de Gidsen, …

In 2021 won Tom de internationale prijs ‘Neo-Klassiek Talent 2021’ als componist/uitvoerder. Dit leverde hem een platencontract op bij Warner Music. Zijn eerste solo EP ‘Rainy Days’ werd wereldwijd al meer dan een miljoen keer beluisterd.